Vill inspirera fler tjejer till industrin

forpackningsdesign-zoom.jpg

För andra året i rad är BillerudKorsnäs huvudsponsor till Womengineers ”Introduce a Girl to Engineering day” (IGEday), där tjejer mellan 12-19 år får prova på ingenjörsyrket för en dag. 

BillerudKorsnäs pappersfabrik i Kalix besöktes den 23 mars av tiotalet tjejer från högstadiet i Haparanda. Tjejerna går årskurs 8-9 på och för alla som besökte fabriken var en karriär inom teknik inte helt självklart.

- IGEday är ett bra sätt för oss att inspirera tjejer i högstadie- och gymnasieålder att välja en karriär inom de tekniska yrkena. För många är ingenjörsyrket lika med att räkna matematik, men idag visade vi en annan sida av yrket, säger Viktor Pettersson Kommunikationsansvarig på BillerudKorsnäs. 

IGEday är inte ett besök i vanlig ordning. Det är ett steg i att nå företagets hållbarhetsmål och ett viktigt verktyg för att skapa en jämställd arbetsplats präglad av mångfald. BillerudKorsnäs ser eventet som ett steg för att öka andelen kvinnliga medarbetare inom koncernen till år 2020. 

- En arbetsplats med god mångfald bidrar till att vi kan se på utmaningar genom olika glasögon och därmed lösa dem bättre. Vi vill utmana konventionella förpackningar och behöver därför människor som vågar tänka nytt och annorlunda. Därför är mångfald väldigt viktigt för oss, säger Viktor Pettersson Kommunikationsansvarig på BillerudKorsnäs.

Under dagen fick den besökande gruppen träffa en mängd olika ingenjörer men även andra yrkesroller för att få en bred bild av vad ett tekniskt yrke kan innebära. En av dagens aktiviteter var förpackningsutveckling med två av BillerudKorsnäs förpackningsingenjörer. Tjejerna fick skapa sina egna bärkassar som sedan testades i företagets utvecklingslaboratorie. Samtliga bärkassar höll måttet och hade fungerat som shoppingpåse under en längre dags shopping. 

IGEday är ett initiativ av organisationen Womengineer. Organisationen drivs ett mål: att det 2030 examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Womengineer gör det med syfte övertygelsen att en ökad jämställdhet på de tekniska högskolorna leder till en ökad välfärd för Sverige.