AnVa Components i Kalix välkomnar 21 nya medarbetare

Bakre raden från vänster: Pontus Bergström, Tommi Salusalmi, Bantung Camphirom, Christer Snell, Rickard Öhlund, Jonas Hansson, Mikael Rosenlid, Jens Öberg, Johan Erik Fors, Sebastian Lindgren, Anton Andersson. Främre raden från vänster: Samuel Rönnqvist, Jon Resin, Mikael Bergman, Larisa Zhudro, Jenny Rolfs, Roger Petterson, Daniel Pettersson, Casper Henriksson. Saknas på bild: Jacob Sinisalo, Joel Lansgren, Simon Larsson, Johan Larsson, Simon Persson och Jens Svanberg.

Bakre raden från vänster: Pontus Bergström, Tommi Salusalmi, Bantung Camphirom, Christer Snell, Rickard Öhlund, Jonas Hansson, Mikael Rosenlid, Jens Öberg, Johan Erik Fors, Sebastian Lindgren, Anton Andersson. Främre raden från vänster: Samuel Rönnqvist, Jon Resin, Mikael Bergman, Larisa Zhudro, Jenny Rolfs, Roger Petterson, Daniel Pettersson, Casper Henriksson. Saknas på bild: Jacob Sinisalo, Joel Lansgren, Simon Larsson, Johan Larsson, Simon Persson och Jens Svanberg.

Det går riktigt bra för AnVa Components i Kalix. Företaget tillverkar precisionskomponenter i stål för främst världsledande lastbilstillverkare och bussar genom smarta automatiserade produktionsmetoder. De har under det senaste halvåret anställt 21 nya medarbetare och ännu fler kompetenta personer behövs under 2018. Det har varit och fortsätter att vara stor efterfrågan på lastbilar och bussar i världen vilket gynnar AnVa Components.

AnVa Components i Kalix har under de senaste fyra åren etablerat sig som en leveranssäker partner för kostnadseffektiv tillverkning av precisionskomponenter till främst lastbilar och bussar. Komponenterna används i sin tur i framaxlar, fjädring, växellådor och motorer i lastbilar från Scania, MAN, Volvo, Mack Trucks, Renault Trucks.

ANVA-mikael-nilsson-web.jpg
“Fascinerande tanke att vart man än åker i världen och möter en lastbil av något av dessa märken så sitter det komponenter från vår fabrik i Kalix. Vi är ensam-leverantör av många komponenter. Vi har haft en riktigt bra utveckling de senaste åren och har investerat mycket i ny teknik och personal. Vår målsättning är att fortsätta växa de närmaste åren. Vill inte nämna några exakta siffror men en tvåsiffrig tillväxt är rimlig.” säger Mikael Nilsson, VD för AnVa Components

En av framgångsfaktorerna är deras smarta automatiserade produktionsmetoder som de utvecklat tillsammans med bra samarbetspartners. Processer är kallformning, svarvning, härdning och slipning där stor del av hantering och viss kontroll utförs av robotar. De har idag ett 50-tal maskiner som betjänas av ett 20-tal robotar. En styrka är att alla dessa processer och kompetensen om dessa finns under ett och samma tak.

AnVa Components levererar till ett 20-tal länder fördelade på alla kontinenter utom Antarktis. De största leveranserna sker till Europa, Nordamerika och Brasilien. Eftersom AnVa Components kunder jobbar globalt så utsätts de givetvis för global konkurrens och har lyckas hävda sig bra trots att de ibland ligger långt från marknaden. Det finns bra förutsättningar för produktion i Sverige. Företaget har en hög teknisk kompetens, stort kvalitetsmedvetande, ordnad logistik och en informell kultur. Genom automation neutraliserar man konkurrensen från låglöneländer.

“Vi har alltid haft en hög teknisk kompetens och har under de senaste 10 åren utvecklat vårt arbetssätt med inspiration från LEAN vilket vi bl.a. blev prisade för 2012. Vi har en kultur som innebär att vi aldrig är nöjda och hela tiden utmanar våra processer för att skapa mer värde. Vi tror på delaktighet och har en kreativ personal som ständigt söker bättre lösningar och kommer med ideer på att förbättra arbetsmiljö, kvalitet och effektivitet.” enligt Mikael

Den anställningsvåg av nya medarbetare för att möta efterfrågan från kunder innebär tillskott på personal och inte minst nya hjärnor och nya infallsvinklar på den ständiga utmaningen att ytterligare effektivisera tillverkningen, hålla kvalitetsnivån och leveranssäkerheten. De fullständigt brinner för att utveckla teknik och produktionsmetoder.

De nya medarbetarna kommer från Kalix med omnejd, från Malmfälten samt några från övriga delar av Sverige.

En av de nyanställda Mikael Rosenlid är född och uppvuxen i Kalix, har arbetat som lastbilschaufför i 20 år innan.

"Detta är en intressant bransch. Jag har hört så mycket positiva ord om AnVa samtidigt som jag ville prova på något annat. Därför sökte jag jobb som maskinoperatör. Har fått en mycket bra introduktion."

En annan som vi pratar med är Jenny Rolfs, som gick skola i Kalix och flyttade sedan till Göteborg för arbete.

"Efter några år blev hemlängtan för stor så jag och sambo flyttade tillbaka till Kalix. Våra intressen finns här. Jag visste inte att AnVa fanns innan jag var på ett intro-möte på arbetsförmedlingen om att utbilda sig till CNC-operatör. Där berättade flera operatörer om hur det är att jobba som operatör på de olika företagen i Kalix. När en operatör från AnVa berättade om hennes arbetsplats så kände jag direkt att där vill jag jobba.
Jag har blivit väl introducerad och välkomnad. Fick bra svar och uppföljning på mina frågor, vilket känns tryggt. Fick bra genomgångar på de olika momenten så att jag kände mig säker."

Hur ser AnVa Components på kompetensförsörjningen framöver?

“Vi ser ett fortsatt rekryteringsbehov under 2018 av både operatörer och tekniker. För att sådana företag som vi ska kunna växa ytterligare så behövs det finnas utbildning på orten, vilket håller på att byggas upp i och med Teknikcollege. Alla måste dock hjälpa till att locka ännu fler ungdomar, inte minst tjejer, att förstå vilken ljus framtid som väntar de som genomgår en tekniskt produktionsinriktad utbildning. Vi vill ha mycket fler tjejer/kvinnor i vår verksamhet och prioriterar dessa om de har rätt kompetens. AnVa Components försöker hjälpa till i aktiviteter som genomförs av Arbetsförmedlingen och vi sitter i styrgruppen för Teknikcollege för att påverka utbildningens inriktning. Vi erbjuder ett garanterat antal sommarjobb och praktikplatser till elever på Teknikcollege. Vi kan dock göra mer” fortsätter Mikael

Hur ser Ni på marknaden?

ANVA-stefan-andersson-web.jpg
“2017 har varit ett bra år med flera nya affärer. Våra stora kunder har vid ett par tillfällen under året kommit till oss när de bedömt att det finns risker med försörjningen från deras befintliga leverantörer. Detta har gällt förfrågningar på ganska stora volymer dessutom. Givetvis har det samtidigt förutsatt att vårt erbjudande prismässigt varit konkurrenskraftigt. Vår bedömning är att förtroendet för oss hos våra kunder är ännu större nu än för ett par år sedan. Detta tillsammans med en ökad tillströmning av förfrågningar gör att vi därmed står starkare och kan i större utsträckning välja vilka projekt vi ska ta på oss.” säger Stefan Andersson, marknadchef på AnVa Components

Varför har vi hört så lite från AnVa Components?

"Haha, ja det introvärta ligger nog i vår natur. Rätt eller fel. Vi har fullt fokus på kunderna och vad de vill ha, är nog problemlösare av naturen. Dock, att upplysa fler om att vi finns och att vi gör skillnad för kunder världen över är givetvis viktigt inte minst när vi vill ha rätt medarbetare och påverka bägge könen om hur kul vi har det. Vi kan bli bättre på kommunikation, helt klart” avslutar en glad men inte nöjd Mikael  

Om AnVa Components AB

AnVa Components tillverkar precisionskomponenter i stål för främst världsledande lastbilstillverkare och bussar genom smarta automatiserade produktionsmetoder. Företaget beräknas under 2017 omsätta ca 172 MKR (26%) och har med alla nyanställda under året totalt 81 medarbetare.

AnVa Components tillhör AnVa-koncernen sedan 2014. Koncernen består idag av 11 bolag med verksamhet i Sverige, Tyskland och Litauen. Koncernens omsättning 2017 kommer att landa på nästan 650 MKR. Alla bolag jobbar fristående och utvecklar sina unikiteter. AnVa Components i Kalix utvecklas oberoende av de övriga i koncernen.

Läs mer på http://components.anva.se